Türkiye’nin önemli volkanik göllerinden olan Isparta’daki Gölcük krater gölü, Torosların saklı cennetlerinden birisi. 1387 rakımlı Gölcük, yaz aylarından sıcaktan bunalanların soluklandığı alanlardan.
Zengin biyolojik çeşitliliği ve jeolojik oluşumları nedeniyle 1991 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Gölcük ve çevresinde, 102’si kuş türü olmak üzere 124 omurgalı yaşadığı biliyor. Kızıltilki, kaya sansarı, sincap, tavşan ve köstebek gibi memelilere de ev sahipliği yapan alanda yaşayan yılkı atlarıyla Gölcük adeta yaşayan bir doğa müzesi görünümünde.
Piknik İçin İdeal Konum
Karaçam ve sedir ağaçlarının çevrelediği Gölcük’te, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla günübirlik kullanım alanları ile kafe ve restoranlar bulunuyor. Tabiat parkının kalbinde yer alan 76 hektarlık yüz ölçüme sahip Gölcük Gölü ise yer yer 32 metreyi bulan derinliği ile Göller yöresinin en derin göllerinin başında geliyor. Çok güzel kumsallara sahip olsa da geçmiş dönemde meydana gelen boğulma vakaları ve tatlı su olması sebebiyle malesef bu göle girilmesi yasak. Ancak üzülmeyin! Suyun iç kısmında yürürüş yapabilirsiniz. Su o kadar temiz ve berrak ki bir dönem Isparta’nın içme suyu olarak kullanılmış.
Kamp İçin Uygun Mu?
İçeride kamp çadırları göremedim. Sanırım bu bölgede kamp kültürü oluşmamış. Alan kesinlikle korumalı ve güvenlik problemi yok. Özel izin alınırsa kamp yapılabilir diye tahmin ediyorum. Tabi bu konuda net bilgiyi görevlilerden alabilirsiniz.
Gölcük Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Gölcük Isparta’nın 12 km güneybatısında, İl merkezine 8 km mesafededir. Yollar ulaşım açısından oldukça elverişlidir. Alana giriş ücretlidir. Biz aracımızla girerken 20 TL ödedik. Aşağıda ki haritadan tam konumuna bakabilirsiniz.
Yazar: Ali KÖRÜK