Gezilecek Yerler

Kayaarası Kanyonu

Malatya / Arapgir

Kayaarası Kanyonu Malatya’nın Arapgir ilçesine bağlı, muhteşem bir doğası olan yaklaşık 17 km uzunluğunda bir kanyondur. Kozluk Çayı’nın eşlik ettiği Kanyon bu bölgede kamp severler için güzel bir deneyim sunuyor.

Kanyon,  Serge Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Tarihi Meydan Köprüsü’nde  başlıyor. İlk defa gidenler için biraz bulması zor ancak gittiğinizde buna değecek bir doğaya sahip.

17 km. uzunluğundaki Kanyon’un, Meydan Köprüsü ile Amir’in Çeşmesi arasındaki yaklaşık 3 km’lik bölümü,  çok zor olmayan, kolaylıkla ve keyifle yürünebilecek bir rota. Yalnız: Biraz ıslanmanız gerekebilir. Bu rota üzerinde 8-10 noktada su ile yol birbirini kesmektedir. Yürüyüş rotasını bitirmek isteyenler yolun suyla buluştuğu  ve yüksekliği en fazla diz boyunu bulan bu noktalardan geçmek zorundalar. Bu sebeple suda ıslanmasında bir mahsuru olmadığını düşündüğünüz kıyafet ve ayakkabılarla yürüyüşe katılmanız gerektiğini bilmeniz çok önemli.

Meydan Köprüsü’nü  yaklaşık 200 metre geçtikten sonra Ümit Abi’nin Yeri var. Burada klarnetle birlikte Ümit Abi’nin güzel  ve güçlü sesini dinleme imkanına sahip oluyorsunuz. 100 metre ileride adına Garipler Meyhanesi dedikleri fakat içki içmenin yasak olduğu bir yer var. Şanslıysanız burada da cümbüş şölenine denk gelebilirsiniz.

Kamp alanında hazırladığım bir video.

Drone Pilotu’nun Gözünden Kaya Arası Kanyonu

Kaya Arası Kanyonun da gün batarken
Kanyonun Girişinde Bulunan Köprü
Uçuş Sırasında Farkettiğim ve Kanyonun tam ortasında bulunan Kalp
Kanyonun genel görünümü

Kamp İçin İdeal Bir Konum

Bu bölgede ki yerli halk saygılı ve kamp kültürü oluşmuş. Dışarıdan gelenleri yadırgamıyorlar. Burada bölge emsallerine göre güzel bir kamp havası var diyebilirim. Bir çok grup buraya otostop ağırlıklı olmak üzere çeşitli imkanlarla gelerek kamp yapıyorlar. Bizde 3 arkadaş “Malatya Gezen Tayfa” Tarafından organize edilen Dostluk Kampına katıldık. Kamp 3 gün düzenlendi ve biz 2. gününde katılabildik. İlk anda grup lideri Nuri Bey bizi oldukça dostane karşıladı. Çadırlarımızın taşınması ve kurulumunda yardım ettiler. Herkes çok saygılı ve yardımseverdi. Akşam olduğunda ise kamp ateşinin başında dostane ikram edilen bir lahmacunu odun ateşinde ısıtarak güzel bir müzik eşliğinde harika bir deneyim yaşadık.

Üşüyen Kampçılara Tavsiye

Eylül ayında kamp yapma fırsatı bulduk ama genellikle kanyon ve nehirden kaynaklı olarak geceleri çok soğuk ve rüzgarlı oluyor. Kamp ateşinden uzaklaştığınızda ciddi anlamda üşüyorsunuz. Eğer bu bölgede kamp yapacaksanız sağlam bir tulum veya battaniyeyle gitmenizi tavsiye ederim. Tüm bu zorluklara rağmen sabah uyandığınızda temiz hava sayesinde zımba gibi olacaksınız. Buna değer 🙂

Benzersiz Deneyim

Keyifli bir rota demiştik, çünkü bazen ağaçların içinden geçip, bazen kum ve çakıllarla kaplı patika yollardan yürüyüp,  bazen de diz boyu serin suların ev sahipliğinde yol alırken,  bölgenin flora ve faunasının size sunduğu güzelliklerden de nasiplenebiliyorsunuz. Mesela şanslıysanız Kanyon içerisinde koruma altında bulunan dağ keçilerini görebilirsiniz. Bunun yanında su samurunun da Kanyonda yaşadığını söyleyenler  var.  Ayrıca birbirinden güzel kelebekler, kuşlar ve çiçeklerle Kanyonun güzelliklerini rota boyunca hissedeceksiniz.

Kanyonun ilerisinde kavaklar ile çevrili bir tarla mevcut. Bu tarz bir Kanyon’da burayı görmek büyüleyici.

Dostluk Kampı Hatırası

Kanyona Nasıl Gidilir?

Aslında kanyona giden iki farklı yol var. 1.si ilçe merkezinden. Bu yol karışık ve çok da düzgün bir yol değil. O yüzden 2. ve daha basit olan yolu aşağıda ki haritadan bakabilirsiniz.

Kayaarası Kanyonu Yol Tarifi

Haritada gördüğünüz gibi Arapgir İlçe Merkezinden Kemaliye istikametine doğru 5.5 Km gittikten ve köprüyü geçtikten hemen sonra sola doğru yön tabelası bulunuyor. Buradan sola dönün ve 3 Km sonra kanyona ulaşmış olacaksınız.

Yardım almak veya kanyon ile ilgili deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.

İyi eğlenceler dilerim.

Ali KÖRÜK

networksherlocked

"Hayatta kalanlar, türlerin ne en güçlüsü ne de en zekisidir; hayatta kalanlar kendini değişime en çok uydurabilenlerdir."

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu