Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar Kalesi

Afyon şehir merkezinde bulunan kale, şehrin tam ortasında müthiş bir görünüme sahip. 226 metre yükseklikte bulunan Afyon Kalesi, Hititliler tarafından inşa edilmiş. Selçuklu döneminde adı Karahisar Kalesi olan Afyon kalesi, Kız kulesi adı verilen bir yapı ile meşhur oldu. Karahisar Kalesine tam 500 basamakla ulaşılması da çok ilginçtir. 

Bir şehre yakından bakmak ve onu tanımak istediğinizde kendinizi bulacağınız ilk yerin kayalar üzerinde yükselen bir kale olması tesadüf olabilir mi? Tarihte, korunma, gözlem ve savunma amacıyla inşa edilen, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan kaleler, ziyaretçilerine kimi zaman bir efsaneyi fısıldıyor, kimi zaman da şairlerin dizelerine ilham kaynağı oluyor. Hitit, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine şahitlik eden, Selçuklular Dönemi’nde ise büyük öneme kavuşan Afyonkarahisar da volkanik kayaların üzerinde, tam 3359 yıldır işte böyle bir kaleyi taşıyor. Arif Nihat Asya’nın dizelerinde, “Gökyüzünde bir balkon” olarak betimlediği Afyonkarahisar Kalesi, coğrafi özellikleri, tarihi ve hikayesiyle Ege’nin İç Anadolu’yla komşuluk eden topraklarını ziyaret etme isteği uyandırıyor.

Karahisar Kalesi Hakkında Efsaneler

  • Bir efsaneye göre Hz. Ali, buraya gelmiş. Atı Düldül’ün üzerindeyken kalde atının dört nalının izi kalmış. 
  • Battal Gazi ile ilgili efsane de çok ilginçtir. Buna göre kaleyi kuşatan Battal Gazi’ye Roma İmparatorunun kızı aşık olur ve ona bir taşa bağlı olarak not iletmek ister ancak bu notu attığında Battal Gazi’nin kafasına denk getirip ölümüne neden olur. 
  • Ünlü Türk savaşçı Tarkan’ın da bu kalede öldüğü rivayet edilir. 

Bu efsanelerin de etkisiyle olsa gerek ki bugün Karahisar Kalesinde birden fazla dilek ağacı var. Evlenmek isteyenlerin bu ağaca ip bağlaması ile dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor. 

Afyonkarahisar’da etkili olan sis, tarihi Karahisar Kalesi ile seyri doyumsuz bir manzara oluşturdu. ( Afyonkarahisar Valiliği – Anadolu Ajansı )

Karahisar Kalesinde bir taş küvet var. Bu küvete yatan kadının gebe kalacağına dair söylenceler de var. Diğer yandan kale kapısındaki üç oyuğun içine denk gelecek şekilde taş atabilirseniz üç dileğiniz de kabul oluyor. 

Tüm Afyon kalesi efsaneleri, şehre gelenlerin Karahisar Kalesini mutlaka ziyaret etmelerine neden olmuş. Bugün Türkiye’de en fazla ziyaretçi çeken kale, Karahisar Kalesi. 

Drone Pilotunun Gözünden Afyon Kalesi

Drone görüntüleri Pilot ” Yürüyen Kamera” isimli youtube kullanıcısına aittir.

Görkemiyle gökyüzüne meydan okuyor

Afyonkarahisar’da etkisini gösteren sis, Karahisar Kalesi’yle birleşince seyrine doyumsuz manzaralar ortaya çıktı. Drone videosu “Çağrı Selek” isimli Drone Pilotuna aittir.

Afyon Kalesi’ne Nasıl Çıkılır?

Afyon gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Karahisar Kalesi’ne ulaşmak için ilk yapmanız gereken ziyaret, şehir merkezinde bulunan Afyon Ulu Camii’ye olacaktır. Caminin yanından zirveye uzanan patika yolu ve merdivenleri  kullanarak kaleye çıkmanız mümkün. Afyon Kalesi basamak sayısı ile gözünüzü korkutabilir. Ancak tepeye ulaşıp şehrin panoramik manzarası arasında yükselen cami ve hamamları, kalenin görkemini, sarnıçları hatta Frigler döneminde inşa edilen ve Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış tapınak kalıntılarını gördüğünüzde, bu 625 basamağı çıkmak sizi mutlu edecektir.

Bu görüntü Drone Pilotu Mustafa CANBAZ tarafından çekilmiştir.

Yaklaşık 30 dakika süren tırmanış ve Karahisar Kalesi gezinizin ardından aşağı indiğinizde ise Afyon mutfağının gözde lezzetleriyle karşılaşabilirsiniz. Afyon mutfağında genellikle bakliyat kullanılarak hazırlanan yemekler, erişteler, çorbalar ve hamur işleri dikkat çekiyor. Menünün en besleyici lezzeti ise yeşil mercimek ve erişte ile yapılan Sakala Çarpan Çorbası. Afyon Kalesi maceranızı, yöreye özgü Kaymak Tatlısı, Çullama Köfte, Keşkek, Mercimekli Bükme ve Haşhaş Tatlısı ile tanışarak bitirebilir, kadim bir geçmişin izlerini taşıyan bu şehirde kendinizi gerçek bir tarih yolcusu gibi hissedebilirsiniz.

networksherlocked

"Hayatta kalanlar, türlerin ne en güçlüsü ne de en zekisidir; hayatta kalanlar kendini değişime en çok uydurabilenlerdir."

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu