Kapadokya denince pek çok insan gibi benim de aklıma Göreme-Avanos-Ürgüp üçgeninden başka bir şey gelmiyordu. Ama okuyup araştırdıkça durumun böyle olmadığını anlamaya başladım. Kapadokya bölgesi, başta Nevşehir olmak üzere Çorum, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölge.
Araştırmalarım sırasında Kapadokya’nın batısında, Melendiz Dağlarının karşısında büyük bir düzlüğün ortasında, yapayalnız bir yapı dikkatimi çekti: Kızıl Klise.
Sivrihisar Köyü’nde bulunan Kızıl Kilise, gerçekten de geniş ve uçsuz bucaksız bir vadide, yalnızlığı ile baş başa kalmış bir yapıdır. Sivrihisar Kalesi’nin bulunduğu dik kayalık yamaç Kilise’nin yanı başında yer alır. Yapının dikkati çeken kızıl renkteki taşları, doğanın yeşili, kahverengisi ile gökyüzünün mavisi arasında karşıtlık içindedir. Kızıl Kilise, yalnızlığına karşın yüzyılların yarattığı aşınmaya, doğal etkilerin ve insan elinin yarattığı hasara direnerek, ayakta kalmayı başarabilmiş ender yapılardan biridir.
İlkbahar’da Ziyaret
Eğer güzel resimler yakalamak istiyorsanız bu yalnız kiliseyi mutlaka ilkbahar aylarında ziyaret etmelisiniz. Kilisenin yapımında kullanılan Kızıl taşlar, baharın yeşilliğiyle birleşince güzel bir görüntü oluşmaktadır.
Kızlar Manastırı olarak da bilinen kilise, dik kayalar üstüne taş oymasıdır. Kilise, içinde Bizans döneminden kalma bir şapelin bulunduğu yüksek kayanın tepesinde 19. y.y.’da inşa edilmiştir. Çok sayıda obsidyenden yapılmış malzemenin bulunduğu kilise çevresi önemli bir neolitik yerleşim merkezidir. Yüksek kilisenin bulunduğu bölge, milattan önce 5500 yıllarına dayandığı, bu bölgeden çıkan çanak çömlek parçalarından anlaşılmaktadır. Yüksek Kilise’den Güzelyurt ve Hasan Dağı’nın görünüşü nefes kesecek güzelliktedir.
Drone Pilotunun Gözünden Kızıl Kilise
Kızıl Kilise’ye Nasıl Gidilir?
Kızıl Kilise Güzelyurt İlçe merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede, Sivrihisar Köyündedir. Aşağıda ki haritadan tam konumuna bakabilirsiniz.