Her zaman olduğu gibi insan oğlunun bilgi ve tecrübesi ışığında drone hayatımıza farklı bir perspektif katmaya devam ediyor. Bazen hayat kurtardılar, bazen de bilime ve sanata yardımcı oldular. Şüphesiz ki son dönemlerin en güzel icadıdır drone.
Bu yazımızda Drone Pilotu Adem ALBAYRAK ve İsa TURAN‘ın öncülük ettiği; drone ve fotoğrafçılığın bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan muhteşem bir sanattan bahsedeceğiz.
Yukarıda ki resimlere ilk bakıldığında Photoshop ile yapılmış gibi görünse de gökyüzünde ki esrarengiz çizgiler bir drona ait. Bir drone ve uzun pozlama yöntemiyle çekilen bu resimler adeta bu alanda inovasyon yarattı. Bu harika fotoğrafın nasıl yapıldığına geçmeden önce kısaca uzun pozlama nedir ondan bahsedelim.
Uzun pozlama, birkaç saniye ile birkaç saat arasında enstantane hızlarıyla fotoğraf çekmeyi ifade eder ve etkileyici manzara fotoğrafları çekmek için harika bir tekniktir.
Nasıl Yapılır?
Öncelikle fotoğraf makinenizi tripod üzerinde sabitlemeniz gerekir. Fotoğraf makinesini elde tutmak, 1 saniyelik bir enstantane hızında bile bulanık bir görüntü oluşmasına neden olur. ISO’nuzu sahneye göre ayarladıktan sonra enstantane hızınızı 18 saniye olarak ayarların.
Çekim yapacağımız ortamın ışığına göre süreyi daha da uzatmak için diyafram değerini kısmak ve ISO değerini en düşük değere getirmek hem bize daha uzun bir pozlama süresi verecek hem de daha temiz grensiz fotoğraflar elde etmemizi sağlayacaktır.
Fotoğraf: İsa TURAN
Uzaktan Kumanda RC-6, RS-60E3 Uzaktan Kumanda Düğmesi veya Canon BR-E1 Kablosuz Uzaktan Kumanda gibi bir uzaktan kumandalı deklanşör kullanmak ya da 2 saniyelik zamanlayıcı ayarlamak, deklanşöre basarken makinenin titremesini önler.
Tüm gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra dronunuzun alt ledini açarak bir Point Of Interest Poi noktası belirleyin.
Point Of Interest Poi nasıl yapılır öğrenmek için şu yazımıza göz atabilirsiniz.
Ardından çekime başladığınızda dronunuzu yukarı veya dairesel olarak yönlendirin. İşlem tamamlandığına yukarıda ki harika fotoğraflardan elde etmiş olacaksınız. Bu kısım tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.
Dronunuzun alt kısmında bulunan ledi açmak için kumandanızın Remote Controller Settings sekmesinden Button Customization menüsünden kumandanızın C1 ve C2 tuşlarından birsine atamak için Bottom Auxiliary Lighting‘i seçmelisiniz. Daha sonra bu tuşlara bastığınızda led açılacaktır.
Bu çekim tekniği ülkemizin bir çok noktasında dikkat çekmek amacıyla kullanılabilir. Sizce bu teknik ile nasıl şekiller yapılabilir? lütfen yorum kısmında bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
Ali KÖRÜK