TBS Tango 2 ve Frsky X-Lite PRO İncelemesi
Bu yazımda bu yılın en kompakt TBS Tango 2 ve Frsky X-Lite Pro‘yu karşılaştıracak ve hangisini satın alacağınıza karar vermenize yardımcı olacağım.
Bir çok FPV Pilotu bu iki cihazı PS2 oyun konsol kumandasına benzetmektedir. Şuan TBS Tango II ve FrSky X-Lite Pro, iki şirketin en son kompakt kontrollerı oldukları için genellikle başa baş karşılaştırılıyor. Her ikisi de hafif olmakla birlikte seyahat etmek için çantanıza atması çok kolay benzer boyuta sahipler.
Şimdi her iki cihazın da olumlu/olumsuz yönlerinden bahselim.
Kurulum Kolaylığı
Tango II’nin güncellenmesi daha kolay ve kurulum aşamasının daha hızlı yapılabildiğini görmekteyiz.
X-Lite‘ın çalıştırdığı ‘OpenTX‘ tabanlı ‘ Freedom TX ‘yazılımını çalıştırıyor. Bu , hem vericinin kendisi hem de dahili Crossfire modülü için sadece ‘ TBS Agent X’e (tüm cihazlarını güncellemek için TBS’ uygulaması) bağlanmanız ve en son güncellemeyi indirmeniz gerektiği anlamına geliyor.
Buna karşılık, X-Lite Pro’yu güncellemek için, nasıl kullanılacağını öğrenmek için çok daha fazla “Google ve Youtube araştırması” gerektiren daha kafa karıştırıcı OpenTX Companion yazılımından geçmeniz gerekir. Modülü flaşlamak için, FrSky’nin web sitesinde doğru ürün yazılımı dosyasını aramanız gerekir. İlk kez kullanan biri için, X-Lite’ı güncellemek kesinlikle çok daha karmaşık.
X-Lite ile, R9 alıcısını (hem R9MM hem de R9 Mini) kurmak, benim için uzaktan kumandayı kurmak kadar kafa karıştırıcıydı. FPort kullanıyorsanız, alıcı sekmesinde varsayılan olarak kapalı olan gizli bir ayar vardır; bu nedenle, r9mm’de S.port ve Ters S.port arasında geçiş yaparak, serial_rx’i ters çevirerek yapılmaktadır.
TBS Nano RX için, şemada belirtildiği gibi kabloladım ve bağlama düğmesine basmaya bile gerek kalmadan vericiye bağlandım. Bu özellik güzel bir özellik, çünkü bağlama düğmesini basılı tutmak için quadcopter’ı demonte zorunda kalmıyorsunuz.
Menüde Gezinme
X-Lite ile menülerde gezinmek oldukça hızlı. Her iki verici de OpenTX’i (veya bir OpenTX ) çalıştırdıklarından esasen aynı düzen ve menülere sahiptir. Bunu söyledikten sonra, X-Lite üzerindeki kumanda kolunun, model adlarını, çıktı gücünü vb. Değiştirirken daha hassas bir şekilde menüler arasında kolayca gezinme konusunda daha iyi bir iş çıkardığını hissettim.
Tango II‘deki kaydırma tekerleğine alıştıktan sonra, menüler arasında gezinmeyi hızlandırabildim, ancak kaydırma tekerleğiyle joystick’e kıyasla yanlış tıklamalarım oldu.
Harici Modüller Bölmesi
Frsky X-Lite Pro‘nun harici bir modül yuvası var, ancak TBS Tango 2‘de yok. Bu, Tango’da 900MHz Crossfire ile sıkışıp kaldığınız anlamına gelir.
Frsky X-Lite Pro’yu seçmenin en büyük faydalarından biri, harici modülleri kullanma yeteneği olacaktır. B , piyasadaki hemen hemen tüm 2.4Ghz alıcılara bağlanmanıza olanak tanıyan R9M Lite Pro modülü (900MHz) veya çoklu protokol IRX4 Lite modülü (2.4GHz) gibi harici bir modül kurarak diğer protokolleri kullanmanıza olanak tanır.
Crossfire Micro TX Modülünü (900MHz) X-Lite’ın modül yuvasında kullanmanıza izin veren modifikasyonlar da vardır (aynı modül Tango II’ye dahili olarak yerleştirilmiştir).
Malzeme Kalitesi ve Pil
Her iki verici de birinci sınıf yapı kalitesine sahiptir ve elde sağlam bir his veriyor. Frsky X-Lite Pro, iki adet 18500 Li-on pil alacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle biraz daha ağır hissedilirken, TBS Tango 2 dahili 1S 5000mAh LiPo pil kullanır ve buna kıyasla biraz daha hafiftir.
Ayrıca dipnot olarak da eklemek istiyorum. Frsky X-Lite Pro‘nun paket içerisinde hediye olarak 18650 piller ile kullanılabilmesini sağlayan hediye kapaklar çıkıyor. Bu sayede 18650 ile kullanabilirsiniz ancak kolların biraz uzun duracağını bilmelisiniz.
Stick Throw ve Gimballar
İki radyo arasında, eğer ilgilendikleri takdirde insanları kutuplaştırabilecek birkaç büyük fark var, bunlardan biri “Stick Throw”.
Stick Throw, gimbal çubuğunun bir taraftan diğerine gidebileceği mesafeyi ifade eder; Tango II durumunda yaklaşık 40,5 mm’dir . X-Lite’ın 36,5 mm’si ile karşılaştırıldığında , ikisi arasında geçiş yaparken dikkat çekiyor. Benim için bunu bir sorun olarak görmedim, ancak daha fazla Stick Throw, uçuş sırasında biraz daha fazla hassasiyet sağlamalı.
X9D veya QX7 gibi tam boyutlu bir vericiden geliyorsanız, her ikisi de yaklaşık 46,5 mm’de ölçtüğü için bir miktar sopa atışı kaybedeceksiniz, bu nedenle Tango 2’de daha az seyahat bekliyorsanız sizi şaşırtabilir. TBS tarafından iddia edildiği gibi ‘tam boyutlu gimbal‘ olması.
Bunu söyledikten sonra, aslında her iki vericinin daha az hareket etmesini tercih edebileceğiniz zamanlar vardır. Örneğin, agresif bir şekilde uçtuğunuzda ve uçarken ellerimi germek veya yeniden ayarlamak zorunda kalmadan stick’in her noktasına ulaşmanız gerektiğinde. Ben şahsen bunu uzun bir uçuş günü için daha rahat buluyorum.
Eğer seçici davranıyor olsaydım, X-Lite gimballeri, Tango’nun gimballerına göre bir taraftan diğer tarafa geçerken hafifçe plastik tınlamasına kıyasla, daha fazla mekanik tıkanıklığa sahip oldukları için daha iyi iş çıkarır.
Switchler
Tango II’de iki adet 2 konumlu anahtar (bunlar geleneksel anahtarlardan ziyade düğmelerdir), iki 3 konumlu anahtar ve arka tarafta 2 anlık düğme bulunur. Yukarıdakilerden biri ‘geleneksel’ bir tarzdır ve bazı insanları uzaktan kumandayı ilk aldıklarında fırlatabilir.
3 konumlu anahtarlar temelde basmalı anahtarlardır ve iki konum anahtarı, basılabilen ve yerine kilitlenebilen düğmelerdir. TBS bunu, bir sırt çantasına düşürülmesi veya yakalanması durumunda bir anahtarı kapatma şansı daha az olan ultra taşınabilir hale getirmek için yaptı. Ben şahsen bunu harika bir seçim olarak görüyorum ve geleneksel stil anahtarına göre bu stile ‘geçiş’ konusunda herhangi bir sorun yaşamadım. Bu, daha taşınabilir ve dayanıklı olabileceği anlamına geliyor.
Tango’daki anahtar seçeneklerinden hoşlanmıyorsanız, X-Lite’ın geleneksel anahtarlarını daha çekici bulabilirsiniz. X-Lite Pro’daki anahtarlar, profesyonel olmayan sürümlerden kesin bir adım ötede ve iyi bir kaliteye sahipken, eşyaların taşınabilir / dayanıklı tasarımında ona fayda sağlamak için geleneksel anahtarlardan daha küçük.
X-Lite ayrıca, bunu yapmanız gerektiğinde bir kanala bile atayabileceğiniz bir jiroskop kullanır (direksiyon tekerleği gibi), ancak esas olarak uzaktan kumandayı elinize aldığınızda ekran aydınlanır, bu şık bir özelliktir.
Boyun Askısı
Tango II, boyun askısını monte etmek için bir yer ile birlikte gelir, ancak Tango 2’nin temel versiyonunun bu montaj ile birlikte gelmediğini, ayrıca satın alınması gerektiğini unutmayın.
X-Lite Pro’nun boyun askısı takacak yeri yoktur ve bir boyun askısı bağlamanıza izin vermek için tüm vericiyi saran bir aksesuar satın alınmalıdır.
Stick Gerginliği
Stick gerginliği için kişisel tercihim, daha fazla kontrole sahip olduğumu hissettiğim için daha gevşek tarafta ve yaylardan daha az direnç olduğu için yumuşak uçuş sırasında daha fazla harekete izin veriyor.
Her iki vericide de Stick gerginliği, tercih ettiğiniz gerginliğe göre değiştirilebilir. X-Lite, arka kapağı açmanıza gerek kalmadan Stick gerilimini değiştirmenize izin verirken, Tango II stick gerdirme vidalarına erişmek için arka plastik kapağın çıkarılmasını gerektirir. Bu biraz ürkütücü görünebilir ama bence sadece 6 vida ve yapılması çok kolay.
Kutunun dışında, şahsen X-Lite’ın geriliminin çok sert görünen Tango II’ye kıyasla çok daha gevşek olduğunu buldum.
Hoparlör Çıkışları
Her iki kumanda da benzer bir maksimum ses seviyesini paylaşırken, sesin netliği arasında gözle görülür bir fark yok.
Gördüğüm tek sorun Tango II hoparlör yerleşimiydi. Bazen avucumun hoparlör ızgarasını kapattığını, bazen de çıkan sesi boğduğunu fark ettim.
X-Lite hoparlörün yerleştirilmesi uzaktan kumandanın ortasına yerleştirilmiş, ki bu daha iyi bir yer gibi görünüyor.
Ergonomi
Uçmanın ‘başparmak‘ stilini tercih eden biri olarak , bu vericilerin her ikisinin bir seferde saatlerce uçmaktan daha rahat olduğunu gördüm. Bunlarla arka arkaya bir saat simülatör oynadım ve ikisinin de aynı konfor seviyesine sahip olduğunu gördüm.
X-Lite, parmaklarınızın kavraması için daha uzun bir alana sahiptir, bu yüzden pil alanlarının etrafına sarılmış üç parmağımın 2 ve 3 konum anahtarları arasına yerleştirilmiş işaret parmaklarım olduğunu fark ettim.
Daha sert olan Tango II’ye gelince, iki parmağımı alt bölgeye çevirdim, bir parmağım uzaktan kumandanın arkasına dayandı ve işaret parmaklarım 2 konumlu anahtarın üzerine düştü. Bu nedenle, parmağımı X lite üzerindeki düğmeye dokunmak için yukarı kaydırmak yerine, parmağım zaten düğmeye basacak konumda olduğundan Tango ile daha hızlı buldum.
Düğme Yerleşimi ve Düzeni
X-Lite, yeni bir model kurarken veya model ayarlarıyla oynarken tercih ettiğim vericiydi. Menülerde gezinmek için kullanılan Joystick, sezgisel ve kullanımı kolay ve şaşırtıcı bir şekilde daha doğru. Bu, aynı taraftaki geri düğmesiyle eşleştiğinde, yalnızca bir başparmağınızı kullanarak, tam olarak ve hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Tango II ile, bazen kaydırma tekerleğini denediğimi ve tıkladığımı hissediyorum, ancak tıklamak için aşağıya bastığımda, tekerlek hafifçe dönebiliyor ve yanlış tıklamama neden oluyor, X-Lite’ta sorun olan bir şey değil. “Geri”, “Menü” ve “Sayfa” düğmeleri kaydırma tekerleğinin karşı tarafında olduğundan Tango’nun gezinmek için iki elede ihtiyaç vardı.
Diğer anahtar düzenlerine gelince, her ikisi de ulaşılması kolay ve kullanıcı açısından mantıklı olan konumlardaydı. Tam boyutlu bir vericide olduğu gibi, herhangi bir şeye ulaşmak için elimi yeniden ayarlama ihtiyacı hissetmedim. Tango II’deki açma / kapama düğmesini daha kolay erişilebildiği için tercih ettiğimi söyleyeceğim, X-Lite kendimi açıp kapatırken ona ulaşmak için baş parmağımı uzatırken bulduğum için biraz daha garip gibi.
Karar aşamasında zorlandığım her iki cihazı da elimden geldiğince size anlatmaya çalıştım. Siz geleneksel bir kumanda mı tercih edersiniz yoksa daha kompakt olan bir cihaz mı? Lütfen aşağıda yorum yapmaktan çekinmeyin.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
Ali KÖRÜK