Rehber

Rüzgarlı Havada Drone Uçurmak

Rüzgarın Şiddeti ve Yönünü Ayarlayarak Güvenli Uçuş

UAV Forest programı bize birçok noktada yardımcı olsa bile meteorolojik verilerin yetersiz olması, hissedilen rüzgarın verilerden farklı ve lokal rüzgar olabilme ihtimali her zaman olduğundan bu yazımda bulunduğunuz ortamın rüzgar gücü, seviyesi ve kalkış ve inişin güvenli olup olmadığını rüzgar kuvvetini değerlendirmenin yöntemlerini anlatacağım.

UAF Forest Programından bir Kesit

Yüzey rüzgarı, onlarca yüzlerce metre yükseklikteki rüzgardan büyük ölçüde farklı olabilir ve ne kadar yükselirseniz, o kadar fazladır.

Binanın köşesinde, iki bina ve dağlar arasında yüksek hızlı rüzgarlar olabilir. İçerisinde yoğun su bulunan vadiler genelde rüzgarlıdır. Gün doğumu ve batımlarında bu rüzgar en şiddetli seviyelerine ulaşır. Eğer drone görüş mesafenizde değilse bu tür yerlerde daha dikkatli olmalı ve bunlardan kaçınılmalıdır. Bu tarz yerleri UAV forest benzeri programlar ile görmeniz mümkün değildir. Saha tecrübesi gerektirir.

Rüzgarlı alanlar

200 ila 500 Metre Arasında ki Rüzgar En Güçlü Olanıdır.

Rüzgarın hava yükseldikçe şiddetinin arttığını, dronu kaldırdığınız alandan değişken olabileceğini unutmayınız. Eğer çok uzun mesafelere gidiyorsanız aşırı yükselmekten kaçının. Hava tahmininiz daha da zorlaşacaktır. Ani bir rüzgara maruz kalmayacağınızı kimse garanti edemez. Eğer yükseklik anlamında sınırları zorlayacaksanız Home Point noktanıza yakın olmanızı tavsiye ederim.

Rüzgar Skalası

5. Seviye Rüzgar Varsa Uçmayın

Yukarıda ki tabloyu referans alıp rüzgarın şiddetini değerlendirebilirsiniz. Eğer program verisi veya hissedilen durum 5. seviyeyi işaret ediyorsa kesinlikle uçmayınız.

Cihazınızı Tanıyın

Kullanmış olduğunuz cihazın ne kadar rüzgara dayanıklı olduğunu datasheet’inden veya saha tecrübenizden görebilirsiniz. Eğer Arama/kurtarma gibi bir durum söz konusu değilse daha fazla sınırları zorlamaya asla gerek yok. DJI mini serisi ilk çıktığında karşılaşılan problem dronların geri gelmemesiydi. Bir çok kullanıcı cihazını tanımadan kilometrelerce uzağa gönderdi. Farklı hava koşulları ile karşılaşan dronlar geri gelecek gücü ve enerjiyi sağlayamayınca kayboldular. Bu duruma çok dikkat edin.

Dönüş için Yeterli Pil Yüzdesi

Dronunuzu uzun mesafelere gönderirken dönüş için yeterli şarjı tüm olasılıkları düşünerek bıraktığınızdan emin olunuz. Hiçbir zaman Yüzde 50 Şarj ile 3000 KM gittim kalanıyla da dönerim gibi düşünmeyiniz. Sektörün lideri DJI üzerinden konuyu örneklendirmek gerekirse: cihaz harcadığı güç miktarına (hava direnci vs) göre eve dönmeniz gereken noktayı zaman çizgisi üzerinde size söylemektedir. Yani dönüşte karşılaştığı hava olayları değişkendir ve aynı pil yüzdesi ile dönmenizin garantisi yoktur.

DJI Time Line

Rüzgar Yönü

Bu konu birazda yukarıda bahsettiğim konu ile ilişkilidir. Cihazınız rüzgarı arkasına aldığında kolaylıkla uzun mesafelere güç harcamadan gidebilir. Ancak dönüş yolunda ters rüzgar cihazın enerjisini çabuk tüketeceğinden rüzgar yönü ayrı bir öneme sahiptir.

Konu ile eklemek istediğiniz görüşleriniz varsa yorum yapmaktan çekinmeyin.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.


Ali KÖRÜK

networksherlocked

"Hayatta kalanlar, türlerin ne en güçlüsü ne de en zekisidir; hayatta kalanlar kendini değişime en çok uydurabilenlerdir."

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu