Drone dünyasında kimi zaman dronunuzu uçururken kimi zamanda kendi dronunuzu oluştururken en çok karşılaşacağınız Drone terimlerini bu yazımızda sizin için topladık.
Eğer sizde kendi RC Dronunuzu toplamak istiyorsanız buraya tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
AH – Altitude Hold
Barometre ile dikey pozisyon koruma özelliği.
AL – Auto Leveling
Accelerometer sayesinde dronunuzun kendi kendine dengede durması.
AIR Mode
Dronun herhangi bir sensor olmadan, tamamen bağımsız olarak uçtuğu moddur. Bu uçuş modunda herhangi bir açı sınırlaması yoktur. AIR MODE kullanımı olmadan drone yarışlarında yer almak ve freestyle kullanım imkansızdır. Bir kez alıştığınızda bir daha asla başka mod kullanmayacağınız son noktadır
ANGEL Mode
Drone’un AL modunda kendi dengesini sağlayarak ve belirli yatay ve dikey açıların üzerine çıkmadan uçtuğu uçuş modudur.
ARTF
Almost ready to fly. Pil ve kumanda olmadan sadece drone’u içeren pakettir.
AWG
Kablo kalınlık değeri. Değer düştükçe kablo kalınlığı artar.
BARO/BAROMETER
Drone’un dikey pozisyonunu kendi kendine korumasını sağlayabilen basınç ölçer barometre sensörü.
BEC
Battery eliminator circuit (sistemdeki farklı voltaj taleplerini, farklı voltajlarda pillere ihtiyaç duymadan, aynı pilden sağlayan sistem/devre/kart)
BF/Betaflight
En ince ayrıntısına kadar tüm uçuş ayarlarınızı yapabileceğiniz,sıklıkla güncellenen popüler uçuş kontrol yazılımı.
BNF
Bind and fly. Kumanda alıcısı hariç drone’un tüm parçalarını içeren pakettir. Pil ve kumanda olabilir de, olmayabilir de. Paket içeriğini kontrol ediniz
BRUSHED/BRUSHLESS MOTOR
Fırçalı/fırçasız motor. Fırçasız motorlar yüksek teknolojili ve uzun ömürlüdür. Fırçalılar daha çok sürtünmeye sahip, eski teknoloji ve kısa ömürlü ancak uygun fiyatlıdır.
BUZZER/BEEPER
Leblebiden biraz büyük, çığlık çığlığa bağırabilen bir alarm Pil durumu, uçuş modu vb onlarca farklı durum için otomatik çığlık attırtabilirsiniz
CF/Cleanflight
Güncelliğini kısmen kaybetmiş uçuş kontrol yazılımı. Betaflight, CF tabanı üzerinden geliştirilmektedir.
CW
Saat yönünde dönüş
CCW
Saat yönünün aksine dönüş
DIVERSITY
Diversity ozelligi sadece iki ayri alici modulu olan gozluklerde vardir. Iki anten olan tum gozlukler diversity ozelligi yoktur. Snack tek anten olan gozluklerden daha iyi cekim yapar. Antenlerin birisi kuresel digeri panel olmasi en saglikli duzenek olacaktir.
DSM/DSM2/DSMX
İkinci bir farklı tip 2.4g iletişim protokolü.
ESC
Electronic Speed Controller veya Extreme speed controller (Elektronik hız kontrolcüsü. Uçuş kontrolünüzden gelen emirleri derleyerek motorlarınıza gerekli güçleri aktarır.)
FAILSAFE
Kumandanız ve drone’unuz arasındaki bağlantı koptuğu anda dronunuzun ne yapacağını önceden programladığınız yapıdır. Örn: Yarım saniye tüm kontrol ve emirler aynı kalacak şekilde uçuşa devam et. Sinyal geri gelmez ise serbest düşüşe geç gibi. Failsafe olmayan ve/veya ayarlanmayan drone’lar sinyal gittiğinde pil tükenene dek son sinyal ile gelen emirleri takip ederler. Kısacası failsafe yok ise ve bir sebeple bağlantınız kesilirse, FPV görüntünüz de gidene dek dronunuza elveda demeyi unutmayınız
FC – Flight Controller
Uçuş kontrolcüsü. Tüm uçuş bilgilerini ve emirlerini düzenleyen uçuş anakartı.
FCB – Flight Controller Board
Uçuş kontrolcüsü. FC ile aynı şeydir.
FOD/DF – Flip of Death/Death Flips
Özellikle 2.0 ve 2.5 inçlik quadlarda meydana gelebilen, 360 derece takla ve dönüş hareketlerinde quadın toparlayamaması ve sonsuza kadar dönüş sarmalına girerek çakılması.)
FOV – Field of view
Görüntü açısı. Fpv kmeranızdan aldığınız görüntünün açı değeri. Değer arttıkça görebildiğiniz alan artar. Açı daraldıkça FPV kullanımı zorlaşır. Açı genişledikçe (özellikle kalitesiz kamera ve lenslerde) balık-gözü efekti artar ve bu da kullanım deneyimini zorlaştırır.
FPV – First Person View
İHA aracının, araç üzerindeki bir kamera ve takacağınız bir gözlük yardımı ile birinci gözden uçurulmasına verilen ad.
FRAME/BODY
Tüm parçaların monteli olduğu ana gövde yani kasadır.
GIMBAL
Üzerindeki fırçasız motorlar yardımıyla mikro dengelemeler yaparak kameranızı ve tabiki beraberinde kamera kaydınızın sabitleyen elektronik bir dengeleyici.
GPS – Global Positioning System
Drone’un lokasyon bazlı ilerleme, otomatik eve dönüş ve yatay pozisyon sabitleme gibi özellikler sunmasını sağlayan bildiğimiz GPS sistemidir.
GYRO/GYROSCOPE
Drone’un yatay ve dikey duruşunu kontrol ederek stabilitesini sağlayan sensör.
HORIZON MODE
Drone’un AL modunda kendi dengesini sağlayarak ve Angel Mode’a oranla daha fazla yatay ve dikey açılarda uçtuğu uçuş modudur. Bu mod takla ve dönüş hareketlerine imkan sunar.
IBUS/SBUS/PPM/PWM
Güncelliğine göre sıralanmış, kumanda ve alıcınızın kullandığı 2.4g iletişim protokolleri. Mümkün olan şartlarda gecikmeyi minimum olarak sunan Ibus ya da Sbus tercihe dilmelidir.
JELLO
FPV görüntüsündeki titreme/dalgalanma/vibrasyon/jölelenme efekti.
KV – Motorunuzun güç değeri.
Ne kadar yüksekse o kadar fazla güç üretir ve aynı oranda pil tüketir. Uzun uçuş süresi için düşük KV, daha fazla performans için yüksek KV tercih edilir.
LHPC – Left Hand Circular Polarized Antenn
Polarizasyon yöü sola doğru olan anten tipi. Teknik olarak RHPC’den daha iyi ya da daha kötü değildir. Sadece tüm sistemde polorizasyon yönü aynı olan antenler tercih edilmelidir.
LOS – Line Of Sight.
Gözlüksüz, drone’u görerek uçurma anlamında kullanılır.
MAG/MAGNETOMETER
Drone’un, dünyanın manyetik alanına göre ne tarafa doğru baktığını ve gittiğini anlamasını sağlayan sensör.
MODE 1/MODE 2
Kumandalarda kullanılır. Mode 1’de Gaz sağ elinizde, Mode 2’de gaz sol elinizdedir. Kumanda alırken dikkat edilmelidir. Ağırlıkla Mode 2 tercih edilir.
MUSHROOM ANTENNA
Bir başka farklı tip omni-d anten.
mW
video vericinizin yayın güç birimidir.
OMNI-DIRECTIONAL ANTENNA
Çok açılı anten. 360 derece alan içinde sinyal alışverişi yapabilen anten tipi. Sinyal mesafesi kısmen düşüktür.
OSD – On Screen Display.
Ekranda pil durumu, uçuş süresi ve benzeri onlarca online sistem bilgisinin akışıdır.
PAGODA ANTENNA
Bir tip omni-d antendir.
PATCH ANTENNA
Sadece belli bir açı içerisindeki alandan sinyal alışverişi yapabilen anten türü. Mesafeleri diğer anten modellerine göre çok uzundur. Ancak quad açıdan çıktığında sinyal alışverişi sıfırlanır ve çakılırız Bu sebeple patch antenler genellikle çift anten ya da diversity kullanabilen alıcılarda ikinci anten olarak tercih edilir.
PDB – Power Distribution Board
Güç dağıtım kartı. Esc, fc ve diğer sistem bileşenlerine, ana pilden enerji dağıtan kart. Aynı zamanda dahili BEC devreli ise 5V ve 12V çıkışları ile tüm bileşenlerin ihtiyaç duyduğu farklı voltajları sunabilir. Yeni model bec içeren FC’lerde kullanımı isteğe bağlıdır.
PID – Proportional Integral Derivative.
Detaylı uçuş karakteristikleri ayarları. BF ,CF veya diğer uçuş kontrol yazılımları içerisinden ayarlanır.
PROP – Propeller
Pervane anlamına gelmektedir.
PROSHOT/DSHOT/MULTISHOT/ONESHOT
En güncelden, en eskiye göre sıralanmış olarak Esc iletişim protokolleri. Proshot ve Dshot haricindeki protokoller ESC kalibrasyonu gerektirir. Ancak diğer bazı yararlarının yanında bu iki protokolde büyük kolaylık sağlayan kalibrasyona ihtiyaç yoktur.
PUNCH
Motorlara aniden tam güç/gaz verilmesi.
RHPC – Right Hand Circular Polarized Antenna.
Polarizasyon yönü sağa doğru olan anten tipi. Teknik olarak LHPC’den daha iyi ya da daha kötü değildir. Sadece tüm sistemde polorizasyon yönü aynı olan antenler tercih edilmelidir.
RSSI – Received Signal Strength Indication
Kumandasız ile alıcı arasındaki sinyal seviyesini gösteren sistemdir. Sinyal seviyesi OSD ve/veya kumanda üzerinden takip edilebilir. Böylece sinyal kritik seviyelere ulaşmadan ve Failsafe’e kalmadan önlem alınabilir.
RTF – Ready to Fly
Pil ve kumanda içeren hazır drone paketi.
RTH/RTL
Return To Home. GPS sayesinde eve dönüş özelliği. Dronunuz bu moda geçtiğinde (opsiyonel olarak güvenli bir yüksekliğe tırmanarak) ilk kalkış yaptığı ya da önceden belirlenen ev lokasyonuna geri döner ve güvenli iniş yapar.
RX
Alıcı (video ya da kumanda için kullanılabilir.)
SMA / RP-SMA
Farklı anten giriş ve çıkış tipleri
TX
Verici (video ya da kumanda için kullanılabilir.)
VIN/VOUT
Genellikle FC üzerinde bulunan, alınan kamera görüntüsü üzerine OSD’yi ekleyerek VTX’e göndermek için kullanılan Video giriş ve video çıkış pinleri. VIN pinine kameramızı, VOUT pinine ise VTX’imizi lehimleriz.
VTX
Video vericisi
XT30/XT60/XT90/JST/T-PLUG
Farklı pil bağlantı tipleri.